Informatie off-grid zonnepanelen

Off-grid?
Hoe werkt dat nou precies

Met een off-grid set kunt u de stroom van uw zonnepanelen opslaan in accu’s en deze later (bijvoorbeeld ‘s avonds of op een bewolkte dag) weer gebruiken. De stroom van uw zonnepanelen wordt door een omvormer/batterlijlader omgezet naar uw accu’s. De stroom uit uw accu’s (12 volt) wordt vervolgens door een 230 volt omvormer weer omgezet naar bruikbare stroom. Als u stroom verbruikt wordt in eerste instantie de stroom van uw zonnepanelen direct gebruikt, en als dit niet voldoende is worden de accu’s aangesproken. Als u geen stroom verbruikt, wordt de energie van de zonnepanelen gebruikt om de accu’s op te laden.

Wat zit er in een off grid zonnepanelen set?

Standaard zit er in een off-grid set de volgende componenten:

  • Zonnepanelen met batterijlader
  • Solar accu
  • Omvormer (230V) 
  • Dakmontage en bekabeling

 

De solar batterijlader zet de spanning van de zonnepanelen om in een bruikbaar voltage waarmee de accus kunnen worden opgeladen, meestal gebruiken wij hiervoor een Victron Smartsolar. De 230V omvormer (vaak de Victron Phoenix) zet de spanning van de accu (12, 24 of 48 volt) om naar bruikbare stroom van 230 volt.

Voor elk van deze 4 componenten moet u de juiste keuze maken. De hoeveelheid zonnepanelen bepaalt hoeveel stroom u per dag kunt gebruiken. De batterijlader moet het vermogen van uw zonnepanelen aankunnen. In onze sets wordt automatisch de juiste lader gebruikt.

De accu bepaalt hoe lang u stroom kunt blijven gebruiken als de zon niet schijnt of als het nacht is. Hoe groter de accu, hoe meer buffer u heeft.

De omvormer bepaalt het maximum vermogen van apparaten dat u kunt aansluiten. Kies dus de juiste omvormer afhankelijk van welke apparaten u (tegelijktijdig) wilt kunnen gebruiken.

Opbrengst direct inzichtelijk

De set is voorzien van bluetooth technologie waardoor u met uw smartphone alle gegevens kunt uitlezen zoals de opbrengst van uw zonnepanelen, het stroomverbruik en de historische gegevens.

Het bepalen van de juist componenten van uw off-grid zonnepanelen set

Stap 1: bereken uw verbruik

U kunt zelf berekenen hoeveel vermogen u ongeveer nodig heeft.  Bedenk welke apparaten u gebruikt en hoe lang op 1 dag. Bijvoorbeeld:

Apparaat Aantal Vermogen Uur per dag Verbruik
Televisie 1 100 watt 3 uur 300
Radio 1 6 uur 20 watt 120
LED lamp 3 5 watt 3 uur 45
Koelkast 1 200 watt 3 uur 600
Laptop lader 1 60 watt 3 uur 180
Telefoon lader 1 15 watt 4 uur 60
Computer 1 150 watt 1 uur 150
Mini magnetron 1 600 watt 0,1 uur 60
Totaal 1000 watt 1.915

Het totaal verbruik is hier 1.915 watt-uur (1.9 kWh) en het omvormer vermogen moet minimaal 1000 watt zijn. Let op dat sommige apparaten zoals een koelkast niet continu aanstaan. Daarnaast hebben sommige (met name oudere) apparten een hoger piekvermogen nodig bij het opstarten.

Stap 2: bepaal het aantal zonnepanelen aan de hand van uw verbruik

Per 2 zonnepanelen levert uw set ongeveer 550kWh per jaar op. Dat is gemiddeld 1.4 kWh per dag. Dit verschilt echter wel tussen winter en zomer (van gemiddeld 0.6 kWh per dag in de winter tot 2.5 kWh in de zomer). Hoeveel opbrengst uw set levert, hangt af van het aantal zonuren per dag. Zie de tabel hieronder voor details.

Voor een goede indicatie kunt u het beste kijken naar uw historisch verbruik. Neem uw jaarverbruik van uw jaarrekening en deel dit door 365 dagen voor een gemiddeld dagverbruik. Gaat u uw off-grid set op een nieuwe locatie gebruiken, maak dan een inschatting aan de hand van uw apparaten.

Aantal panelen Gemiddeld Voorjaar Zomer Najaar Winter
2 1.4 kWh 1.8 kWh 2.2 kWh 1.1 kWh 0.5 kWh
4 2.7 kWh 3.6 kWh 4.4 kWh 2.2 kWh 1.0 kWh
6 4.1 kWh 5.4 kWh 6.5 kWh 3.3 kWh 1.6 kWh
8 5.5 kWh 7.2 kWh 8.7 kWh 4.4 kWh 2.1 kWh
10 6.8 kWh 9.0 kWh 10.9 kWh 5.5 kWh 2.6 kWh

Stap 3: bepaal de grootte van uw accu opslag

Uw accucapaciteit is alleen relevant voor de momenten dat zonnepanelen minder of geen stroom leveren, zoals op regenachtige/bewolkte dagen of ‘s nachts. Op zonnige dagen zult u meestal minder stroom verbruiken dan uw zonnepanelen opleveren en worden uw accu’s dus opgeladen. Accucapaciteit wordt uitgedrukt in kWh (kilo-watt-hour). 1.4 kWh staat gelijk aan het gebruik van 1400 watt gedurende 1 uur of bijvoorbeeld 140 watt gedurende 10 uur.

Hoeveel capaciteit hebben mijn accu's?

U kunt de nominale capaciteit van uw accusysteem uitrekenen door de capaciteit te vermenigvuldigen met het aantal accu’s en het voltage. Stel uw set heeft 2 stuks 12volt accu’s van 100ah. 2x12x100 = 2.400 Wh (=2.4 kWh). Voor de levensduur van uw solar AGM accu’s (normaal 7 a 10 jaar) is het belangrijk uw accu’s niet te diep te ontladen. Aanbevolen is om uw accu’s niet meer dan 50% te ontladen. De effectieve gebruikscapaciteit van 2x 100Ah accu’s is dan dus ongever 1,2 kWh. Zie hieronder de nominale en effectieve accucapaciteit voor onze verschillende sets.

Vermogen van een accu

De capaciteit van uw accu’s moet zijn afgestemd op uw stroomverbruik. Als u veel stroom verbruikt met een kleine accu set, dan gaat dit ten koste van de levensduur van de accu’s. Idealiter gebruikt u niet meer dan de C/20 waarde (bij dit verbruik is uw accu leeg na 20 uur). C/10 en C/5 zijn ook acceptabel voor kortere periodes. BIjvoorbeeld, voor de 2 panelen set (met 2x100ah accu’s) komt C/5 overeen met 480 watt (200 ah/5 x 12V). U kunt uw accu’s ontlasten (en daarmee de levensduur verlengen) door zware stroomverbruikers met name te gebruiken als de zon ook schijnt. Dan gebruikt uw omvormer namelijk de stroom die van uw zonnepanelen komt en worden uw accu’s minder belast.

AGM vs Lithium

De meest bekende accu is een loodzuur accu, zoals bijvoorbeeld in de meeste autos. Voor zonnepaneel systeem maken wij gebruik van speciale solar AGM accus. AGM is een techniek (Absorbent Glass Matt) die geschikt is voor cyclische toepassingen zoals zonnepanelen.

AGM-accu’s zijn bestand tegen hoge en lage temperaturen, onderhoudsvrij, hebben weinig zelfontlading en blijven lang bruikbaar.

Voor grotere toepassingen, waarbij hoge piekstromen zijn of waarbij u grotere opslag capaciteit nodig heeft zijn lithium accus interessant. Deze zijn echter wel een stuk duurder.

Stap 4: kies de juiste omvormer

Wij bieden sets van 1 tot 18 panelen. Voor uw gebruik is het omvormer vermogen een van de belangrijkste aspecten, dit bepaalt namelijk welke apparaten u kunt aansluiten. Het vermogen van onze omvormers loopt van 250 tot 4000 watt.

Stel u heeft een omvormer met een continu vermogen van 500 watt. U kunt dus apparaten tegelijk aanzetten die bij elkaar max 500 watt verbruiken. Wilt u zwaardere apparaten gebruiken, zoals een waterkoker (1800 watt), koffiemachine (1000 watt), stofzuiger (1200 watt), of wasmachine (3000 watt), dan heeft u een zwaardere omvormer nodig.

Tip: Aansluiten op het net?

Heeft u een groter vermogen nodig, of wilt u ook de mogelijkheid hebben om aan te sluiten op het stroomnet? Dan is een Easysolar set met 6 tot 18 panelen interessant voor u. Het hart van deze sets bestaat uit een Victron Easysolar, die in één apparaat een batterijlader, omvormer en aardlekschakelaar combineert. De Easysolar sets zijn beschikbaar in 1300W, 2500W en 4000W.

Installatie mogelijkheden​

Eenvoudige installatie

Onze zonnepaneel setjes zijn eenvoudig zelf te installeren. Voor elk van onze sets en elk type dak is er aparte montagehandleiding te vinden. U krijgt de juiste handleiding in uw mail nadat u een bestelling heeft geplaatst. Toch al nieuwschierig? Bekijk ze hier! 

Voor alle daken

Standaard wordt de set geleverd met montagebeugels voor op een plat dak. Kies uw gewenste montage op de product pagina.  Mocht u ooit willen verhuizen, geen probleem, met onze plug in zonnepanelen kunt u uw investering gewoon meenemen naar een nieuw dak!

Praktische tips

Handleidingen

Bekijk een overzicht van al onze handleiding op onze klantenservice pagina.

BTW terugvragen

Als u zonnepanelen aanschaft en deze aansluit op het net, dan kunt u de BTW (21%) terugkrijgen van de belastingdienst. Kijk hier voor de instructies:

Link belastingdienst

Of zie deze heldere uitleg van Milieucentraal:

Link Milieucentraal