Informatie plug-in zonnepanelen
Plug-in zonnepanelen?
Hoe werkt dat nou precies
Zonnepanelen met stekker hebben hun eigen omvormer onder het zonnepaneel. Daardoor kun je ze eenvoudig aansluiten op het stopcontact, zonder iets aan de meterkast aan te passen.
De stroom die je opwekt wordt direct aan jouw huis geleverd. De apparaten in huis werken dan dus op zonnestroom! Is er te weinig zon, dan wordt dit aangevuld met stroom van het net. Is er te veel stroom, dan wordt het teruggeleverd aan het net.
Webres
Het Succes van Plug-In Zonnepanelen
Opbrengst direct inzichtelijk
Goed om te weten dat de meeste sets binnen 4 a 5 jaar al zijn terugverdiend. De 2 panelen set levert ongeveer 550kwh per jaar op (ruim 125 euro). Dit gaat dus af van uw energierekening! U krijgt 25 jaar opbrengstgarantie op uw zonnepanelen en 20 jaar garantie op de omvormer, voor een verzekerd rendement. Leuk om te weten: met uw smartphone kunt u de opbrengst van uw panelen op elk moment volgen!
Tip: De BTW (130 euro bij de 2 panelen set) krijgt u terug van belastingdienst
Voordelen micro-omvormers
Traditionele systemen (met één centrale omvormer) werken vaak minder efficient. Alle systemen van simply-solar werken met micro-omvormers. Dat zijn kleine omvormers voor 2 of 4 panelen die direct onder de panelen worden geplaatst. Deze optimaliseren per individueel paneel de opbrengst. Dus ook ideaal als er even schaduw valt op een van de panelen. Daarnaast zijn traditionele omvormers vaak het zwakste component en moeten het eerst worden vervangen. Op onze micro-omvormers van APS ontvangt u 20 jaar garantie!
Installatie mogelijkheden
Eenvoudige installatie
Onze zonnepaneel setjes zijn eenvoudig zelf te installeren. Voor elk van onze sets en elk type dak is er aparte montagehandleiding te vinden. U krijgt de juiste handleiding in uw mail nadat u een bestelling heeft geplaatst. Toch al nieuwsgierig? Bekijk ze hier!
Voor alle daken
Standaard wordt de set geleverd met montagebeugels voor op een plat dak. Kies uw gewenste montage op de product pagina. Mocht u ooit willen verhuizen, geen probleem, met onze plug in zonnepanelen kunt u uw investering gewoon meenemen naar een nieuw dak!
Een tuinhuisje of schuurtje met een leren dak? Geen probleem!
Met het degelijke Clickfit systeem monteert u ook op een golfplaten dak eenvoudig uw zonnepanelen.
Een tuinhuisje of schuurtje met een metalen dak? Geen probleem!
Heeft u slechts weinig ruimte? Dan is een portret montage wellicht handig. Met de beugels van Solarstell heeft u de panelen snel geinstalleerd.
Uitbreiden of toch off-grid?
Meer panelen?
Het standaard plug-in systeem bestaat uit 2 zonnepanelen, met een totaal vermogen van circa 600 watt. Dit is namelijk het maximale vermogen dat u veilig kunt inpluggen in uw stopcontact.
Wilt u meer panelen? Maak dan gebruik van een PV-verdeler, of een lege groep van uw meterkast. U kunt dan 10 panelen per groep aansluiten.
Off-grid (met accu): is dat iets voor mij?
Woont u op een plek zonder stroomaansluiting, bijvoorbeeld een vakantiewoning of een tiny house? Heeft u een afgelegen garage of schuurtje die u van stroom zou willen voorzien? Dan zijn onze off-grid sets wellicht interessant.
Ook is het mogelijk om bij een gewoon huis met stroomaansluiting toch zelf de stroom in accus op te slaan. Lees daarvoor verder bij On-grid.
Praktische tips
Handleidingen
BTW terugvragen
Als u zonnepanelen aanschaft en deze aansluit op het net, dan kunt u de BTW (21%) terugkrijgen van de belastingdienst. De belastingdienst heeft duidelijke instructies op hun website.
Informatie BTW teruggave belastingdienst
Sinds begin 2020 dient u als consument een keuze te maken of u mee wilt doen met de kleineondernemersregeling of niet. Waar het eigenlijk op neerkomt is het volgende:
– Bent u niet van plan in de 3 opvolgende kalender jaren een 2e keer zonnepanelen aan te schaffen, of bent u van plan binnen ditzelfde kalender jaar nog een 2e keer zonnepanelen aan te schaffen? Dan kunt u het beste wel meedoen aan de KOR. U doet maar 1 keer btw-aangifte bij na de aanschaf van uw zonnepanelen.
– Wilt u na de 1e aanschaf van uw zonnepanelen in de 3 opvolgende kalenderjaren nog een 2e aanschaf van zonnepanelen doen? Dan kunt u het best niet deelnemen aan de KOR. U moet dan wel periodiek een BTW-aangifte doen bij de belastingdienst.
Voor verdere details over deze keuze zie deze pagina van de Belastingdienst, of neem contact op met de belastingdienst.
Zakelijk kopen
Heeft u een eigen onderneming? En bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan is het wellicht interessant om uw zonnepanelen zakelijk aan te schaffen. Van de BTW heeft u maar weinig voordeel, omdat u de afgetrokken BTW bij aanschaf elk jaar weer gedeeltelijk als forfait terugbetaald aan de belastingdienst. Uw grootste voordeel zit in het kunnen aftrekken van de investering van uw inkomstenbelasting (38% of 52%). Let wel dat voor zonnepanelen een vrij lange afschrijftermijn geldt. Daarnaast kunt u voordeel halen uit de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Heeft u als ondernemer investeringen gedaan waardoor u gebruik kunt maken van de KIA, dan is het interessant om een investering in zonnepanelen te doen van meer dan 450 euro. U moet de panelen dan weliswaar afschrijven over de te verwachten levensduur, maar in het eerste jaar mag u 28% van uw investering als extra aftrekpost voor de KIA opvoeren. Dat levert u dus in het eerste jaar een besparing op in de inkomstenbelasting.
Meer informatie kunt u terugvinden op de website van de Belastingdienst. Zie hieronder de links naar de juiste pagina:
Kijk hier als u een eenmanszaak heeft
Als u een bv of vof heeft:
– en de panelen zijn een zakelijk aanschaf, lees dan hier
– en de panelen zijn een privé aanschaf, lees dan hier